Sayfalar

30 Temmuz 2011 Cumartesi

Optik İlizyonlar - Göz mü Görüyor Beyin mi?

Gözlerimiz ile karşımızda ne varsa onu öylece gördüğümüzü düşünürüz. Peki ya aşağıdaki çıplak kadının mevlevi misali dönüşünü hem saat yönünde hem saat yönünün tersinde görebiliyorsanız?
Not: ilk yapış biraz sancılı olabilir ama döndürünce şaşıracaksınız. Tavsiyem biraz uzaktan bakın ve sanki ona bakmıyormuş gibi yapın. Dönüşünü değiştirdiğinde doya doya bakın.




Fen bilgisi dersinde öğreniştik; gözmemizi sağlayan, görüntünün sinema perdesi misali düştüğü "perde" olan retinada kör nokta denen bir bölge var. Sinemanın beyaz perdesinde yarım metrelik bir delik düşünün görüntünün o kısmı perdenin arkasına düşer dolayısıyla görünmezdi değil mi? Peki biz de aynı şekilde "kusurlu" bir perdeden görüyoruz da gördüklerimiz kesintisiz ve "kusursuz"?

İşte aslında beyin görüntü size (bilinç) gitmeden önce görüntüleri montajlıyor(diğer gözden aldığı görüntüyü kopyala yapıştır yapıyor).
Ancak bu oyunu aşağıdaki İsviçreli bilim adamlarının geliştirdiği(?) yöntemi doğru kullanarak ortaya çıkarabilir, beyninizi alt edebilirsiniz. :)
Şimdi Sol gözünüzü kapatın ve 25-30cm civarı uzaktan + işaretine bakın.
Siyah yuvarlak kayboldu değil mi?

Kaybolmuyorsa (o derece beceriksizsen) iki gözünüzü birden kapatın muhakkak kaybolacaktır. :)

Doyamayanlar buraya.

***

Morpheus'un "What is real?" dediğini duyar gibiyim.

3 yorum:

  1. dostum biraz daha örnek versen daha iyi olur :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altta link vermiştim oradan bakabilirsin diğer ilizyonlara.

      Sil
  2. bnde hiç bişi olmuyo :D

    YanıtlaSil